Lørdag 05. Oktober 2024 |
Næste mærkedag: Halloween (31/10) |
Højtider og Mærkedage Nyheder Vil du hjælpe os Kontakt Fejlmelding Julefrokostplan Alle opskrifter Morgenmad Brunch Frokost + Madkassen Mellemmåltider Forretter Aftensmad + Natmad Dessert + Saucer / Sovse + Tilbehør Bagværk + Supper + Drikke + Specialkost + Gør til startside! Føj til foretrukne |
Fremgangsmåde: Sæt kartoflerne over at koge så du kan pille dem medens andelårene er i ovnen og hold dem varme. Sæt ovnen på 200°. Rodfrugterne: Skræl persillerødderne, gulerødderne og rødbederne og skær dem i strimler. Vend dem i olien, citronsaft, salt og peber. Kom blandingen i bradepanden. Andelårene: Snit nogle krydser i andelårene og drys med kanel, salt og peber. Kom bageristen på bradepanden og læg lårene derpå. Tilsæt vand ½ l. Sæt bradepanden med rodfrugter og andelårene på bagerist i ovnen og stege lårene og rodfrugter i 30 minutter. Se til at det ikke koger tørt tilsæt ekstra vand om nødvendigt. Saucen: Snit løget fint og svits det i en gryde medolien. Tilsæt portvin og lad det koge ind til det halve. Si stegeskyen og tilsætdet til portvinsaucen og lad det koge lidt ind. Rør maizena melet medvandog jævn saucen af og kog den godt igennem. Smag til med salt og peber. Kom lidt kulør ved saucen om man vil. Sukkerglaseret persille: Kog vand, eddike og sukker ind til det halve. Tages af varmen. Dup persillekvistene heri og læg dem på bagepapir til de skal anrettes. Serveringen: Kom et andelårene på tallerkenerne og rodfrugterne samt kartofler og pynt med persille og server saucen til. Bemærkninger: Ved Reformationen i Danmark i 1536, hvor vi afskaffede katolsk helgendyrkelse, beholdt vi mortensaften. Måske fordi den tyske reformator og grundlægger af den nye evangeliske-lutherske kirke Martin Luther (1463-1536) netop hed Martin. Eller skal vi sige Morten på godt gammelt dansk. Traditionen med at spise gæs omkring midten af november går nu længer tilbage end tiden, hvor vi var katolske i Danmark. I den før-kristne vikingtid spiste vi netop gås ved de offentlige høstblót (offerfester), der markerede, at vi indledte vinterhalvåret i pagt med de begyndende mørke og kolde midtvinternætter. I gamle dage var gæs noget man havde på landet og som bønderne solgte. Gæs var ikke noget bønderne selv spiste med adelen godsejere og herrefolket. Gæs var noget bønderne betalte til herremanden som en slag skat. Senere i 1800-tallet begyndte danskerne at spise gås til jul således som vi alle kender det fra Peters jul og fra sangen Sikken voldsom trængsel og alarm hvor vi synger Gåsestegen er til bageren sent. Gåsestegen juleaften var nu så absolut blevet et statussymbol. Men i dag er vi gået over til and i de danske hjem vi er blevet færre ved boret juleaften og familien splittet op i dine, mine og vores børn så jul er på vej ud med skylle vandet synd for familien er dog det bedste her Vi holder stor fest Mortens aften og jule aften ligeså.hos mig. Tilbage |
MTServer.dk DMLN |